Exponát měsíce září 2020

Sklo rovná se křehká krása, obzvláště jedná-li se o umělecky výtvarně zpracované předměty. Jako exponát měsíce září jsme vybrali ukázku uměleckých děl sklářské výtvarnice Evy Švestkové, která proslula především jako návrhhářka užitkového a dekorativního skla. Ukázka na níže přiložených fotografiích.

Eva Švestková (1945 -2012)

Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě v oddělení rytého skla. Svá studia si rozšířila na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru sklářského výtvarnictví Stanislava Libenského.

Eva Švestková se nakonec stala průmyslovou výtvarnicí ve Výzkumném ústavu užitkového skla v Novém Boru a poté i samostatnou výtvarnicí v  Crystalexu Nový Bor. Nejvíce proslula návrhy užitkového a dekorativního skla. Jejími návrhy jsou kalíškové soubory s názvy Diana, Flora, Simona a Roly poly. Její práce byla zastoupena reprezentačních výstavách SKLOEXPORTU v zahraničí a účastnila se mezinárodních veletrhů, výstav a sympozií IGS (International Glass Symposium), které probíhají dodnes.

Navrhla i skleněné mozaiky do architektury nebo skleněnou plastiku s názvem Závěj pro hotel v Harrachově.

Její práce jsou zastoupeny v Moravské galerii Brno, Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a Sklářském muzeu Nový Bor.

Letos nově získané přírůstky do sbírky skla Oblastního muzea v Děčíně.

Předměty jsou zároveň pozvánkou do nově otevřené autorské výstavy Skleněný šperk výtvarné skupiny Natělo věnované jemnému půvabu skleněných ozdob ženského těla. Více informací se dočtete zde: http://muzeumdc.cz/index.php/vystavy/skleneny-sperk